Trufelkowy świat

wtorek, 12 sierpnia 2014

udka z kluskami śląskimi

Dzisiaj obiad, który uwielbiam :)
Udka z kurczaka przyprawione pyszną przyprawą, którą dostałam od SKWORCU, KARAHI CHICKEN MASALA !!! - zapach kurczaka doszedł nawet do mojej Sąsiadki zza płotu, która pytała co tak pięknie pachnie :-). 

Do tego kluski z dziurką i surówka domowej roboty.
 
Składniki na mięso:
(dla dwóch osób)
2 udka z kurczaka

przyprawa karahi chicken masala SKWORCU
oliwa
marchewka
2 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w kulkach
woda

Składniki na kluski z dziurką:
ziemniaki (u mnie 6 średnich)
mąka ziemniaczana
szczypta soli

Składniki na surówkę:
1 marchewka

1/2 jabłka
5-6 liści kapusty pekińskiej
kawałek pora
ocet winny z czerwonego wina DEVELEY
sól
pieprz
cukier

Wykonanie mięsa:
Udka podzielić na mniejsze części, dodać przyprawę (ilość wg uznania), kapkę oliwy i odstawić na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalać dwoma szklankami wody, dodać ziele, liście laurowe, pieprz w kulkach i obraną, pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny.
Sos sam się zrobił, dodałam tylko trochę śmietanki :).



Wykonanie klusek:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Gorące przecisnąć przez praskę do miski. 1/4 zawartości wybrać i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać sól, wymieszać. Formować kluski z dziurką.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Gotować kluski aż wypłyną na wierzch. Na koniec wlać lodowatą wodę i odcedzić (wtedy się nie skleją).

Wykonanie surówki:
Jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać poszatkowaną kapustę i posiekanego pora. Przyprawić.

Podawać wszystko razem :-) Smacznego!





2 komentarze:

Smacznego!