Pysznie komponuje się z domowej roboty bułeczkami.
Składniki:
2 cukinie
250 g pieczarek pokrojone w plastry
papryka zielona
papryka żółta
1 duża cebula
250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
3 kiełbaski np. zwyczajne pokrojone w plastry
1 puszka pomidorów
3 pomidory obrane ze skórki
oliwa z oliwek
ziele angielkie
pieprz w kulkach
liście laurowe
koncentrat pomidorowy
przyprawa węgierka SKWORCU
opcjonalnie sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinie pokroić w plasterki (plasterki pokroiłam jeszcze na ćwiartki), papryki i cebulę w kostkę.
W wysokim garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę ją podsmażyć, dodać boczek, po 5 minutach kiełbasę.
Chwilę podsmażyć, dodać papryki.
Na patelni podsmażyć pieczarki na odrobinie oliwy.
Do leczo dodać cukinię, wymieszać, po 5 minutach dodać pieczarki, zalać pomidorami z puszki, odrobiną wody, dorzucić ziele, pieprz w kulkach i liście laurowe.
Pomidory obrane ze skórki zmiksować z dwoma łyżeczkami koncentratu i dolać również do naszego jednogarnkowego dania.
Dusić pod przykryciem ok 50-60 minut.
Na koniec przyprawić przyprawą węgierską, pieprzem i solą.
Podawać z bułeczkami, na które przepis znajdziecie [tutaj]. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smacznego!