Trufelkowy świat

środa, 13 sierpnia 2014

LECZO

Dziś mam dla Was pyszne leczo. Jeśli macie cukinie i nie wiecie co z nią zrobić, polecam! :)
Pysznie komponuje się z domowej roboty bułeczkami.



Składniki:

2 cukinie
250 g pieczarek pokrojone w plastry
papryka zielona
papryka żółta
1 duża cebula
250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
3 kiełbaski np. zwyczajne pokrojone w plastry
1 puszka pomidorów
3 pomidory obrane ze skórki
oliwa z oliwek
ziele angielkie
pieprz w kulkach
liście laurowe
koncentrat pomidorowy
przyprawa węgierka SKWORCU
opcjonalnie sól i pieprz

Wykonanie:
Cukinie pokroić w plasterki (plasterki pokroiłam jeszcze na ćwiartki), papryki i cebulę w kostkę.
W wysokim garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę ją podsmażyć, dodać boczek, po 5 minutach kiełbasę.
Chwilę podsmażyć, dodać papryki.
Na patelni podsmażyć pieczarki na odrobinie oliwy.
Do leczo dodać cukinię, wymieszać, po 5 minutach dodać pieczarki, zalać pomidorami z puszki, odrobiną wody, dorzucić ziele, pieprz w kulkach i liście laurowe.
Pomidory obrane ze skórki zmiksować z dwoma łyżeczkami koncentratu i dolać również do naszego jednogarnkowego dania.
Dusić pod przykryciem ok 50-60 minut.
Na koniec przyprawić przyprawą węgierską, pieprzem i solą.
Podawać z bułeczkami, na które przepis znajdziecie [tutaj]. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!