Jest to jeden z przepysznych przepisów z tego bloga. :)
Składniki:
12g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
240 ml ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
20g miękkiego masła
Do pieczenia: blacha obłożona papierem do pieczenia lub śniadaniowym, grubo oprószonym mąką.
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu – drożdże zasypujemy 2 łyżeczkami cukru, wlewamy 50 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki – mieszamy i odstawiamy, W tym czasie do miski wsypujemy mąkę z solą, jajko i miękkie masło, wlewamy rozczyn, dodajemy resztę mleka i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Odsypujemy mąką, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasto robimy ok 10-12 kulek, każdą z nich obtaczamy w mące i układamy na blasze. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po 40 minutach robimy „przedziałki” naszym bułeczkom – np. tępą stroną noża. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok 15 minut (ja sprawdzam po ok 13, metodą na „suchy patyczek”)
Smacznego!:)
Super przepis
OdpowiedzUsuń