Trufelkowy świat

poniedziałek, 24 września 2012

Tort brzoskwiniowy :)))




Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl mąki krupczatki
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru
6 łyżek wody

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie 6 łyżkek wody, i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ok 15sekund ubijamy). Do tej masy dodajemy mąki i proszek do pieczenia - i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszką manną) Pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy wyjmiemy gorący biszkopt, odrywamy górę (tą ciemniejszą, cienką warstwę - którą możemy zjeść - pyyszna jest!)
Biszkopt pieczemy w okrągłej formie.
Gdy biszkopt trochę ostygnie, przekrawamy na 3 warstwy.




Składniki na masę śmietanową:
1l śmietany kremówki 30 %
2 galaretki brzoskwiniowe/morelowe
2 połówki brzoskwiń z puszki
Konfitura brzoskwiniowa lub powidła

Wykonanie:
Najpierw ubijamy pierwszą kremówkę (0,5L), wkładamy do lodówki, w tym czasie rozpuszczamy pierwszą galaretkę w 1/4 szkl wrzącej wody. Kiedy galaretka ostygnie (jakieś 5 minut - ciągle mieszając) mieszamy ją z ubitą kremówką i drobno pokrojonymi brzoskwiniami.




Przekładamy pierwszą warstwę. Drugą warstę przekładamy konfiturą brzoskwiniową, lub powidłami - wg uznania.
Z drugą kremówką robimy to samo co z pierwszą. Smarujemy nią nasz tort. Ozdabiamy wg uznania dodatkami.
Boki obsypujemy startą czekoladą, lub na przemian starta czekolada, plasterek banana.
Przechowywać w chłodnym! :)

Smacznego!:)


1 komentarz:

Smacznego!