Leczo – palce lizać ;-) moja własna receptura
Składniki:
100gr boczku wędzonego – pokrojony w cienkie kawałki
2 cebule drobno pokrojone
2 łyżki smalcu
5 kiełbasek (u mnie zwyczajne) – w plasterki
1,5 kabaczka lub cukinii (u mnie jeden mały – bez obierania w plasterki cienkie i pół większego obranego i pokrojonego w kostkę)
Fasolka konserwowa – żółta – słoik (odcedzić)
Pomidory w puszce krojone
3 pomidory – sparzone i obrane ze skórki – drobno pokrojone
Pieczarki, obrane i pokrojone w kostkę
3 papryki – pokrojone w drobną kostkę (u mnie dwie czerwone i jedna żółta)
Smalec rozptapiam w garnku o głębokim dnie, podsmażam na nim boczek i cebulę.
Następnie dodaję pomidory w puszce razem z tym sokiem, pomidory zwykłe, fasolkę, pieczarki, paprykę, kabaczka (lub cukinię), kiełbaskę. Wszystko duszę ok godziny. Można doprawić do smaku, ja do mojego leczo nie dodaję przypraw, składniki wzajemnie się uzupełniają i tworzą pyszny smak.
Podawać z ryżem lub bułeczkami własnej roboty które podałam w poprzednim przepisie:)
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń