Trufelkowy świat

środa, 19 września 2012

Rogaliki z ziarenkami

W niedzielny poranek zapraszam na przepyszne, urocze rogaliki.
Na rodzinne śniadanie - idealne.
Smacznego dnia kochani!



Składniki (na 8-10 bułek)
260 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA
100 g mąki pszennej graham typ 1850, np. TOTA
15 g świeżych drożdży
1 szkl wody
3 łyżki ziaren słonecznika, dyni, sezamu,siemienia lnianego,maku (wg uznania)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
siemię lniane, pestki dyni, sezam lub ziarna słonecznika
woda


Wykonanie:Drożdże rozpuścić w połowie wody, dodać 100 g mąki jasnej i wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
W czasie kiedy drożdże wyrastają, na suchej patelni uprażyć ziarna.
Do zaczynu drożdżowego dodać pozostałą mąkę, sól i uprażone ziarna.
Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i wałkować na koło.
Podzielić na 8-10 części. Każdą część zwinąć na rogalik, nie zaginając brzegów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać wodą i posypać mieszanką ziaren.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!