Składniki na ciasto:
2,5 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia u mnie SKWORCU
3/4 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szkl maślanki
3 jajka
1/2 szkl oleju
szczypta cynamonu
40 g dżemu z czerwonej mirabelki Twój Ogród
Składniki na kruszonkę:
8 łyżek masła
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru (u mnie starty palmowy SKWORCU)
10-12 łyżek mąki tortowej
dodatkowo:
jabłka, śliwki, inne kwaśne ulubione owoce
cukier palmowy do posypania wierzchu (u mnie SKWORCU)
Wykonanie:
Składniki na ciasto włożyć do miski, całość zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
Na wierzch ułożyć wg uznania ulubione owoce, u mnie pokrojone w kawałki jabłka i śliwki węgierki.
Składniki na kruszonkę posiekać nożem, utrzeć w rękach i posypać na wierzch.
Całość dopełnić startym na tarce cukrem palmowym.
Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ja się bardzo chętnie poczęstuję ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię maślankowe ciasta. Niby takie proste, a jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń