Hej! Dziś przychodzę do Was z zupą krem ziemniaczaną. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, w tej postaci robiłam po raz pierwszy :).
Zapraszam!
Składniki:
2 l wody
6-8 małych ziemniaków
3 skrzydełka
2 marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1/2 cebuli
3 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
masło lub smalec
sól
dodatkowo można dodać śmietankę
Wykonanie:
Wstawić wodę ze skrzydełkami, od zagotowania gotować na małym gazie pod przykrywką ok 20 minut. W tym czasie obrać marchewki, pietruszki i seler. Dodać do zupy razem z solą, zielem, pieprzem i liśćmi laurowymi, gotować następne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por i cebulę pokroić i podsmażyć na masełku.
Kiedy mięso, marchewki i korzenie pietruszki będą miękkie wyjąć je z zupy. Wywar przecedzić przez sitko.
Do wywaru dodać ziemniaki, por i cebulę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie wrzucić z powrotem marchew i pietruszkę i całość zmiksować blenderem.
Doprawić wg uznania solą i pieprzem oraz śmietanką.
Smacznego!
Bardzo ładny kolorystycznie kremik. Apetycznie wygląda i z pewnością by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Marchewka nadała fajny kolorek. A jaką ilość ziemniaków dodałaś? Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapomniałam napisać, przepraszam już poprawione :)
UsuńA chętnie zajrzę :)
Pozdrawiam ciepło!
mniam smakowicie wyglada, zjalabym :)
OdpowiedzUsuń