Dzisiaj mam dla Was rozgrzewającą propozycję na listopad.
Pyszna zupka gulaszowa, idealnie komponuje się z bułkami własnej roboty.
Ktoś ma na nią smaka? U nas zawsze gości na stole we Wszystkich Świętych, taka tradycja się przyjęła.
Zapraszam i życzę smacznego :).
Składniki:
400 g mięsa na gulasz
1 cebula - w kostkę
3 ząbki ząbku przeciśnięte przez praskę
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
8-10 pieczarek pokrojonych w paski
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie Develey)
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz w kulkach
ostra papryka w proszku
pieprz
sól
przyprawa węgierska (u mnie SKWORCU)
papryka wędzona w proszku (u mnie SKWORCU)
1 łyżeczka konentratuolej
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę, kiedy się zeszkli dodać czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Kiedy zrumieni się ze wszystkich stron zalać 2l wody, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach i gotować na małym ogniu ok 30 minut.
W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i seler, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie podsmażyć paprykę, a na końcu pieczarki.
Dodać do naszej zupy razem z pomidorami z puszki, przyprawić wg uznania przyprawami i gotować kolejne 30 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i jeśli trzeba doprawić do smaku.
Podawać z bułeczkami, najlepiej własnej roboty (klik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smacznego!