Hej, hej...
Zimno się zrobiło.
Wczoraj były moje imieniny, mój Luby zabrał mnie na cały dzień na wycieczkę do Poznania, wcześniej podarował piękny bukiet kwiatów.
Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem.
Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście.
Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina na horror pt.: Annabelle - dla mnie był straszny, szybko przed seansem najadłam się popcornu, bo potem miałam strach:)! Czasami chowałam się pod ramionami mojego Lubego i pod moją kurtką.
Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:).
Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :).
Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :).
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 łyżek wody
Zimno się zrobiło.
Wczoraj były moje imieniny, mój Luby zabrał mnie na cały dzień na wycieczkę do Poznania, wcześniej podarował piękny bukiet kwiatów.
Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście.
Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina na horror pt.: Annabelle - dla mnie był straszny, szybko przed seansem najadłam się popcornu, bo potem miałam strach:)! Czasami chowałam się pod ramionami mojego Lubego i pod moją kurtką.
Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:).
Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :).
Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :).
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 łyżek wody
dodatkowo:
odrobina wiśniówki do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzony przekroić na pół.
Spód skropić wiśniówką.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzony przekroić na pół.
Spód skropić wiśniówką.
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka
1-2 łyżeczki cukru
1/3 kostki masła
Wykonanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę.
Wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą.
Przejść do masy raffaello.
Przejść do masy raffaello.
Składniki na masę rafaello:
1/2 l śmietany kremówki 36%
1/2 l śmietany kremówki 36%
2 śnieżki na mleko
100 g płatków migdałowych
100 g wiórków kokosowych
Wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńBardzo miły miałaś dzień :)
A ciacho wygląda wspaniale :)