Trufelkowy świat

niedziela, 26 października 2014

Raffaello

Hej, hej...
Zimno się zrobiło.
Wczoraj były moje imieniny, mój Luby zabrał mnie na cały dzień na wycieczkę do Poznania, wcześniej podarował piękny bukiet kwiatów. 

Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem.

Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście.
Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina na horror pt.: Annabelle - dla mnie był straszny, szybko przed seansem najadłam się popcornu, bo potem miałam strach:)! Czasami chowałam się pod ramionami mojego Lubego i pod moją kurtką.
Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:).
Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :).

Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :).


Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 łyżek wody
dodatkowo:
odrobina wiśniówki do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzony przekroić na pół.
Spód skropić wiśniówką.

Składniki na masę budyniową:
1 budyń śmietankowy

1/2 l mleka
1-2 łyżeczki cukru
1/3 kostki masła

Wykonanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę.
Wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą.
Przejść do masy raffaello.

Składniki na masę rafaello:
1/2 l śmietany kremówki 36%
2 śnieżki na mleko
100 g płatków migdałowych
100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać śnieżki i płatki migdałowe.
Krem wyłożyć na wierzch biszkoptu. Całość posypać sprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce.


1 komentarz:

  1. Wszystkiego najlepszego :)
    Bardzo miły miałaś dzień :)
    A ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!