Trufelkowy świat

wtorek, 4 listopada 2014

Murzynek z gruszką i nutką kardamonu

Dzisiaj na osłodzenie wieczoru zrobiłam pysznego murzynka z gruszkami, orzechami włoskimi, kardamonem i mielonym imbirem. Wyszło pysznie! Idealnie na jesienny wieczór.
Zapraszam.... :)



Składniki:

1 kostka margaryny lub masła
ponad 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao naturalnego (np. Skworcu)
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mleka
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (np. Skworcu)
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
2 gruszki obrane ze skórki i pokrojone wg uznania
garść orzechów włoskich posiekanych
garść płatków migdałowych


Wykonanie:
Margarynę, czekoladę, kakao, cukier, imbir w proszku, kardamon i mleko zagotować, ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i orzechy.
Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, poukładać wg uznania gruszkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 30 minut.
Ostudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! :)


4 komentarze:

Smacznego!