A za oknem dzisiaj zimno, warto rozgrzać się pysznym rosołem :)
Macie smaka na rosół :D?
Składniki:
porcja rosołowa mięsa drobiowego
3 małe marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 części selery
natka pietruszki
cebula
6 kulek ziela angielskiego
pieprz w kulkach
liście laurowe
kilka suszonych grzybów
1 papryczka chilli
sól (u mnie selerowa firmy SKWORCU)
woda
Wykonanie:
Marchewki, seler, korzeń pietruszki obrać. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem.
Mięso zalać lodowatą wodą, gotować na małym ogniu ok 20-30 minut, po tym czasie zdjąć szumowiny, dodać warzywa, suszone grzyby, papryczkę chilli, ziele angielskie, pieprz w kulkach i liście laurowe.
Gotować ok 1,5-2 godziny, na małym ogniu, zupa powinna pyrkać.
Po tym czasie rosół przyprawić wg uznania solą i pieprzem.
Wybrać mięso i marchewki. Resztę przecedzić przez drobne sitko.
Można podać z domowym makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
najlpeszy na niedzielny obiad:)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuń