W tak upalne dni jak teraz najlepszym rozwiązaniem jest chłodnik! :)
Mój ulubiony to litewski z jajkiem :).
Składniki:
2 pęczki botwinki z buraczkami
2 ogórki zielone
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 duże jogurty naturalne (2 x 400 ml)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Botwinkę i buraczki umyć, obrać i pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
W czasie, kiedy botwinka stygnie pokroić obrane ogórki i rzodkiewki w małą kostkę.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Warzywa
i botwinkę połączyć razem (dodać tylko niepełną szklankę wody, w której gotowała się botwina). Wymieszać z jogurtami naturalnymi.
Doprawić solą i świeżo
mielonym pieprzem oraz cytryną wg uznania.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Kiedy botwinka się schłodzi, przelać do talerzy i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Chłodnik podawać z ugotowanym na twardo jajkiem (u mnie zawinięty w szynkę szwardzwaldzką.
Smacznego! :)
Tak pysznie wygląda, że aż zapisałam sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńJest naprawdę pyszna!:)