Trufelkowy świat

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Szparagowa zupa krem

Apetytu na tę zupę zrobiła mi Nasza Kochana Grażyna  z bloga Grażyna gotuje. Często umieszcza pyszne propozycje na obiad, że aż ślinka cieknie:).
Jak tylko zobaczyłam wpis z tym daniem, szybko pojechałam w poszukiwaniu szparag. Dostałam je dopiero w trzecim sklepie - ale najważniejsze, że dostałam :).

Zupa wyszła pyszna!

Składniki:
1,5 l rosołu
mała cebula
pęczek szparag
odrobina oliwy z oliwek


Wykonanie:
Rosół przecedzić. Zostawić marchewki, seler i pietruszkę. Mięso (u mnie skrzydełka z kurczaka) obrać, odstawić na bok.
Szparagi obrać i pokroić.
Cebulę obrać, pokroić drobno i poddusić na oliwie.
Do odcedzonego rosołu wrzucić szparagi i cebulę, gotować do miękkości.
Kiedy wszystko będzie miękkie dodać marchewki, seler, pietruszkę. Wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać kawałki kurczaka. Można także dodać trochę śmietanki, jak kto lubi:).
Gotowe :)!
Szybko i jak pysznie!
Szparagowa zupa krem to chyba moja ulubiona! :)


2 komentarze:

Smacznego!