Trufelkowy świat

niedziela, 27 kwietnia 2014

Soczysta pierś z kurczaka w rękawie

Są chętni na przepyszne, soczyste piersi z kurczaka pieczone w rękawie?! :)

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
sok z połowy cytryny
pieprz świeżo mielony
sól świeżo mielona

papryka słodka
tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:
Piersi oczyścić, można zostawić skórkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą i resztą przypraw. Taką marynatą zalać piersi z kurczaka i zostawić na ok 2 godziny, lub na całą noc.
Przełożyć do rękawa i piec ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierś jest soczysta i pysznie komponuje się z ryżem i sałatą lodową z oliwą.
Smacznego!






2 komentarze:

  1. A na 1kg fileta to ile dać tej cytrny żeby było soczyste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna podwójna pierś waży zazwyczaj 500 g jak kupuję, więc gdzieś jedną małą cytrynę można wycisnąć :)

      Usuń

Smacznego!