Są chętni na przepyszne, soczyste piersi z kurczaka pieczone w rękawie?! :)
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sok z połowy cytryny
pieprz świeżo mielony
sól świeżo mielona
papryka słodka
tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Piersi oczyścić, można zostawić skórkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą i resztą przypraw. Taką marynatą zalać piersi z kurczaka i zostawić na ok 2 godziny, lub na całą noc.
Przełożyć do rękawa i piec ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierś jest soczysta i pysznie komponuje się z ryżem i sałatą lodową z oliwą.
Smacznego!
A na 1kg fileta to ile dać tej cytrny żeby było soczyste?
OdpowiedzUsuńJedna podwójna pierś waży zazwyczaj 500 g jak kupuję, więc gdzieś jedną małą cytrynę można wycisnąć :)
Usuń