Apetytu na tę zupę zrobiła mi Nasza Kochana Grażyna z bloga Grażyna gotuje. Często umieszcza pyszne propozycje na obiad, że aż ślinka cieknie:).
Jak tylko zobaczyłam wpis z tym daniem, szybko pojechałam w poszukiwaniu szparag. Dostałam je dopiero w trzecim sklepie - ale najważniejsze, że dostałam :).
Zupa wyszła pyszna!
Składniki:
1,5 l rosołu
mała cebula
pęczek szparag
odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie:
Rosół przecedzić. Zostawić marchewki, seler i pietruszkę. Mięso (u mnie skrzydełka z kurczaka) obrać, odstawić na bok.
Szparagi obrać i pokroić.
Cebulę obrać, pokroić drobno i poddusić na oliwie.
Do odcedzonego rosołu wrzucić szparagi i cebulę, gotować do miękkości.
Kiedy wszystko będzie miękkie dodać marchewki, seler, pietruszkę. Wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać kawałki kurczaka. Można także dodać trochę śmietanki, jak kto lubi:).
Gotowe :)!
Szybko i jak pysznie!
Szparagowa zupa krem to chyba moja ulubiona! :)
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń