Trufelkowy świat

środa, 13 marca 2013

jajko z łososiowo-koperkową nutką

Dzisiaj mam dla Was pyszne jajka, przygotowane specjalnie na konkurs u Cukiereczka, pt "Konkurs na Danie z jajem".
Długo się zabierałam, żeby przygotować coś innego "z jajem" niż jajecznica :)!
Dlatego postanowiłam zrobić moje ulubione połączenie: łosoś - jajko - koperek.




Składniki na 4 połówki:
2 jajka
50 gram łososia wędzonego (można dodać więcej)
pół pęczka koperku (jak ktoś nie przepada można dodać mniej)
2 łyżki serka mascarpone
łyżeczka majonezu
pieprz
soli nie dodaję, bo dla mnie łosoś daje słony posmak :)


Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół. Wyciągamy delikatnie żółtka. W misce mieszamy widelcem żółtka z serkiem, majonezem, pokrojonym w kostkę łososiem i koperkiem. Nadziewamy jajka.
Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i koperkiem do ozdoby.
Oczywiście jajka można przyrządzić z dużo większej porcji. 

Danie jest idealne na śniadanie Wielkanocne, albo inne okazje.


Życzę Smaczności! :)


6 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuje za jajeczka :) już je dodaje do zgłoszeń konkursowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) bardzo proszę, przynajmniej miałam smaczne śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z łososiem! Mniam:) W przepisie ma być wędzony łosoś? A sałatkowy też może być czy raczej nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm nigdy nie próbowałam sałatkowego łososia... On też jest wędzony? Jeśli jest podobny do zwykłego wędzonego to myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!