Trufelkowy świat

wtorek, 28 listopada 2017

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad.
Coś dla fanów szpinaku i ricotty.



Składniki na naleśniki:
1 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
1 jajo
szczypta soli
oliwa


Składniki na farsz:
250 g szpinaku w liściach, umytego i osuszonego

1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
250 g sera ricotta
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła


Wykonanie:
Naleśniki.

Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażyć naleśniki na wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron na złoty kolor.
Farsz.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną drobno cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie wrzucić szpinak, można dodać jeszcze łyżkę masła i dusić ok 10 minut. Ser ricotta wymieszać z gałką, pieprzem oraz solą i wymieszać ze szpinakiem. Wymieszać i ewentualnie doprawić.
Naleśniki posmarować farszem i złożyć w kopertę.

Naleśniki można przygotować wcześniej, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.

Smacznego!






3 komentarze:

Smacznego!