Trufelkowy świat

niedziela, 2 lipca 2017

Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi owocami

Za oknem brzydko, deszczowo i zimno. Lato coś nam się schowało. Dlatego, aby nawet w niepogodę była pogoda polecam przygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem.
 



Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA
150 g masła schłodzonego
4 łyżki cukru
miąższ z 1 laski wanilii
1 jajko
Składniki na masę:
1 opakowanie serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru i miąższ z laski wanilii
Składniki owocowe:
300 g truskawek
garść czerwonej porzeczki
garść malin

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze 5 minut na gładką masę.
Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kruche ciasto piec ok 30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Tartę wystudzić, a wystudzoną najlepiej włożyć jeszcze na ok 20 minut do lodówki.
W jednej misce ubić śmietankę na sztywno, w drugiej zmiksować mascarpone z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać, aby krem był jednolity.
Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki. Tartę ozdobić wg uznania owocami.
Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Smacznego!





4 komentarze:

Smacznego!