Dzisiaj zapraszam Was na idealną pizzę.
Orkiszowy spód, pieczony burak, serek kozi.
Komponuje się idealnie!
Sami spróbujcie!
Składniki na ciasto:
400 g mąki orkiszowej, np. TOTA
2 łyżki oliwy
1 szkl ciepłej wody
szczypta soli
30 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki orkiszowej
Dodatki:
1 upieczony burak
60 g serka koziego
50 g sera typu parmezan
ketchup
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść świeżego szpinaku
Karmelizowana cebula:
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżka octu winnego czerwonego
Wykonanie:
Rozczyn:
Do miski wrzucić pokruszone drożdże, zasypać je cukrem, dodać 50 ml ciepłej wody i 2 łyżki mąki orkiszowej, wymieszać i odstawić przykryte ręcznikiem w ciepłe miejsce na 10 minut.
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, oliwę, rozczyn i stopniowo wlewając resztę ciepłej wody, urabiać ciasto.
Ciasto urabiać ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od rąk i miski.
Kiedy będzie gotowe oprószyć je mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powtórnie urobić.
Blaszkę do pizzy wysmarować oliwą, posypać mąką i rozwałkować ciasto wg uznania.
Ciasto nakłuć widelcem i posmarować ketchupem.
Karmelizowana cebula:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażać, następnie dodać cukier i karmelizować ok 2 minuty, na koniec wlać łyżkę octu i mieszać na małym ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje.
Całość:
Buraka pokroić w cienkie plastry i ułożyć na pizzy, następnie wg uznania dodać ser kozi i starty parmezan, na koniec wrzucić karmelizowaną cebulkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, ok 10 minut.
Gotową pizzę posypać świeżym koperkiem, natką pietruszki i szpinakiem.
Pani Dario jesteśmy pełni uznania,że w chorobie potrafi Pani takie arcydzieła wyczarować. Następnym razem proszę nam podrzucić chociaż do spróbowania bo nawet zjeść śniadania nie mieliśmy czasu. Szybkiego powrotu do zdrowia. Życzy zespół EUROCOPY.
OdpowiedzUsuńDaria to prawdziwe szczęście mieć tak wspaniały zespół w pracy i tak dobrodusznego szefa ! Miło ,że Cię tak gorąco wspierają . Właśnie dzięki tym cechom zyskują tylu klientów ! Pozdrawiam ! Klientka !
OdpowiedzUsuńPizza wygląda przepysznie.Również podziwiam,że tak szybko stajesz na nogi w takiej chorobie.Widać,że jesteś świetnie zorganizowana ,czego niektórym ewidentnie brakuje ��Pozdrawiam i zdrowiej Kochana!
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń