Trufelkowy świat

czwartek, 29 czerwca 2017

Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym

Dzień dobry Kochani! Za oknem gorąco, dlatego na obiad idealnym rozwiązaniem będzie zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym!➺ Lekka.➺ Pyszna.➺ Łatwa w przygotowaniu.
 



Składniki:
600 g młodych ziemniaków
1 brokuł
2-3 ząbki czosnku
1 por, biała część
2 młode marchewki
1 puszka groszku
Składniki na sos:
2 małe jogurty naturalne
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
2 jaja
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
Dodatkowo:
kawałek startego sere typu parmezan
odrobina oliwy


Wykonanie:
Najpierw przygotować sos jogurtowy.
Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut.
Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok 5 minut.
Por posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać por z czosnkiem przez ok 5 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego.
Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera.
Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika powinna "odpocząć" ok 5 minut.
Smacznego! :)
  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!