Trufelkowy świat

czwartek, 8 czerwca 2017

Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami (lub truskawkami)

Wczoraj dopadł mnie z rana jakiś "dołek", gorszy dzień, więc postanowiłam upiec ciasto na pocieszenie. Co jak co, ale słodkości zawsze pozwolą na chwilę zapomnieć o złych emocjach.
Patrzę co mam w lodówce, jest jogurt grecki. Przypomniało mi się, że w zamrażarce mam jeszcze jagody.
No to już wiadomo, będzie ciasto jogurtowe z jagodami :).
Takie puszyste, delikatne i przepyszne!
Zapraszam!


Składniki:
2 jajka
3/4 szkl cukru
400 g jogurtu greckiego
1/4 szkl oleju dobrej jakości (u mnie rzepakowy Semco)
2 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka sody
2 szkl jagód (mogą być również truskawki, maliny, lub inne ulubione owoce)
1/2 szkl płatków migdałowych
dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto wylać do silikonowej foremki o średnicy 27 cm. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40-50 minut, do efektu suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


 

 

6 komentarzy:

  1. Akurat sezon jagodowy zaraz się rozpocznie - narobiłaś mi smaka, żeby upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda....czy jogurt musi być w temp.pokojowej? czy z lodówki nie będzie zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wyjęłam 30 minut wcześniej z lodówki :).
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Bardzo je lubię, szybkie i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej pojemnosci uzywa pani szklanki?

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!