Trufelkowy świat

piątek, 9 czerwca 2017

LubelLOVE inspiracje - babeczki makaronowe z warzywami

Makaronowe zapiekanki nie muszą być zawsze podawane w tradycyjny sposób, w naczyniu żaroodpornym.
Dzisiaj postanowiłam przygotować małe babeczki makaronowe z warzywami. I podać je w papilotkach. Jako muffinki/babeczki.
Danie łatwe w przygotowaniu.
Pyszne. Lekkie. Zdrowe.
Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów.
#lubelloveinspiracje #lubella

Zapraszam!
  


 


Składniki:
2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella
1 cukinia
1 bakłażan
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
oliwa
Składniki na sos jogurtowo-jajeczny:
180 g jogurtu naturalnego
2 jajka
10 listków bazylii
garść koperku
garść natki pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
dodatkowo:
kulka mozarelli


Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu, odcedzić.
Paprykę pokroić w kostkę.
Cukinię i bakłażana obrać, również pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać.
Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać posiekane zioła.
Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut.
Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym.
Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.


Makaron z warzywami można oczywiście upiec w naczyniu żaroodpornym, wtedy wydłużamy czas pieczenia o ok 15 minut.

 


 

 

 

5 komentarzy:

Smacznego!