Trufelkowy świat

niedziela, 11 grudnia 2016

Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami

Niedawno zostałam jedną z piętnastu testerek nowej folii spożywczej Easy Jana Niezbędnego. Postanowiłam przygotować roladki. Wybrałam piersi z kurczaka, brzoskwinie i mozarellę. Wyszło przepysznie - idealnie na ciepło do obiadu, jak również na zimno na kolację.
Od teraz to chyba jedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :).






Składniki na roladki:

1 podwójna pierś z kurczaka
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 kulka mozarelli
sól
pieprz
Składniki na puree z brukselką:
300 g ziemniaków
sól
pieprz
masło
300 g świeżej brukselki
1 czerwona cebula
garść suszonych śliwek
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Składniki na karmelizowaną marchewkę:
300 g mini marchewek
sól
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżeczki miodu



Wykonanie:
Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut.
Marchewki obrać, opłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 15 minut.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut.
Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i mozarellę. Zawinąć szczelnie folią spożywczą w cukierka. Gotować we wrzącej wodzie, pod przykrywką na małym ogniu ok 25 minut.
Po tym czasie roladki wyjąć z wody, odczekać 5 minut i delikatnie zdjąć folię (można pomóc sobie nożyczkami).
Roladki pokroić.
Podawać z puree i marchewkami.
Smacznego :)







9 komentarzy:

  1. Ha, a ja głowiłam się nad jutrzejszym obiadem. Z nieba mi spadłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na wiadomość czy smakowało 😊😊😊

      Usuń
  2. świetny pomysł na smaczny, zdrowy i lekki obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smak

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze że niezwykle apetycznie prezentuje się to danie.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!