Trufelkowy świat

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierogi z soczewicą i tofu

Dzisiaj lekka, zdrowa i smaczna propozycja.
Moje ulubione, najlepsze pod każdą postacią, pierogi.

Z każdym farszem, na słodko i na słono, nigdy mi się nie znudzą! :)
A Wy z czym najbardziej lubicie pierogi?
Dzisiaj zapraszam Wam na pierogi z soczewicą i pastą z tofu.
Zainspirował mnie przepis z bloga OlgaSmile.



Składniki na ciasto:  
600 g mąki tortowej  
szkl ciepłej wody  
1 żółtko
szczypta soli  
ok 1/2 kostki miękkiego masła
Składniki na farsz:
300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej)
2 cebule
100 g sera tofu (lub pasty z tofu, u mnie z Lidla)
sól
pieprz
dodatkowo:
ser typu parmezan


Wykonanie: 
Najpierw przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do miski wrzucić cebulę, ugotowaną soczewicę i ser, całość zmiksować blenderem na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, dodać farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.

Gotowe pierogi posypać startym parmezanem.
Smacznego!


1 komentarz:

Smacznego!