Trufelkowy świat

sobota, 3 grudnia 2016

Lubella i płatki śniadaniowe / tarta z jabłkami pod kruszonką z mlekołaków cynamonowych

Niedawno otrzymałam pyszną torbę wypełnioną po brzegi pysznymi płatkami śniadaniowymi!
Lubella wiedziała, że najczęściej na drugie śniadanie wybieram płatki - najczęściej z jogurtem naturalnym i dodatkiem jakiś owoców, świeżych lub suszonych.


A jak u Was wygląda sprawa ze śniadaniem? Bo ja bez śniadania nie ruszam się z domu!

Dla mnie jest to najważniejszy posiłek dnia, bez niego ani rusz! :)
Najbardziej uwielbiam leniwe, późne śniadania z moim Ukochanym Mężem, ale niestety jadamy razem tylko w niedzielę (czasami uda się w sobotę). A razem, jak wiadomo, smakuje LEPIEJ!

Paczka, którą otrzymałam, wypełniona była Mlekołakami: miodowymi, czekoladowymi, cynamonowymi i waniliowymi, oprócz nich były tradycyjne corn flakes i żytnie! Dla każdego coś dobrego! :)

Najbardziej przypadły mi go gustu żytnie oraz cynamonowe, te pierwsze idealne do jogurtu naturalnego na drugie śniadanie, a drugie... Drugie zobaczcie sami, zapraszam na pyszną tartę z jabłkami obsypaną po brzegi pyszną cynamonową kruszonką!


Składniki:
1,5 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu

2 jajka
1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu)

1/4 szkl mleka
2 łyżki oleju

1 jabłko zblendowane
2 jabłka pokrojone w kostkę
Składniki na kruszonkę:
2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy
2 łyżki masła


Wykonanie:
Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć).
Kruszonkę wysypać na ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut.
Smacznego! :)




3 komentarze:

Smacznego!