Trufelkowy świat

niedziela, 11 grudnia 2016

Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami

Niedawno zostałam jedną z piętnastu testerek nowej folii spożywczej Easy Jana Niezbędnego. Postanowiłam przygotować roladki. Wybrałam piersi z kurczaka, brzoskwinie i mozarellę. Wyszło przepysznie - idealnie na ciepło do obiadu, jak również na zimno na kolację.
Od teraz to chyba jedna z moich ulubionych metod podawania mięsa :).






Składniki na roladki:

1 podwójna pierś z kurczaka
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 kulka mozarelli
sól
pieprz
Składniki na puree z brukselką:
300 g ziemniaków
sól
pieprz
masło
300 g świeżej brukselki
1 czerwona cebula
garść suszonych śliwek
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Składniki na karmelizowaną marchewkę:
300 g mini marchewek
sól
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżeczki miodu



Wykonanie:
Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut.
Marchewki obrać, opłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 15 minut.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut.
Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i mozarellę. Zawinąć szczelnie folią spożywczą w cukierka. Gotować we wrzącej wodzie, pod przykrywką na małym ogniu ok 25 minut.
Po tym czasie roladki wyjąć z wody, odczekać 5 minut i delikatnie zdjąć folię (można pomóc sobie nożyczkami).
Roladki pokroić.
Podawać z puree i marchewkami.
Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. Ha, a ja głowiłam się nad jutrzejszym obiadem. Z nieba mi spadłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na wiadomość czy smakowało 😊😊😊

      Usuń
  2. świetny pomysł na smaczny, zdrowy i lekki obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!