Trufelkowy świat

piątek, 7 października 2016

Rozgrzewający krem z czerwonej soczewicy

Na dworze buba (ostatnio moje ulubione określenie, na to co się dzieje za oknem:P), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła, dobry film lub ciekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! :)
Zapraszam na przepis!


Składniki:
1 szkl czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1/3 selery
1 korzeń pietruszki
ziele angielskie
pieprz w kulkach
liście laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
oliwa
dodatkowo:
starty parmezan

Wykonanie:
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć. Do garnka wlać ok 1 litr wody, dodać warzywa, ziele, liście laurowe i pieprz w kulkach i ugotować wywar. Warzywa wyjąć i pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, po chwili dodać warzywa, chwilę przesmażyć, na koniec dodać pomidory z puszki. Jeżeli mamy małą patelnię, można całość przelać do głębokiego garnka. Kiedy wszystko się zagotuje, dodać wywar i soczewicę. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Gotowy krem wlać do głębokiej miseczki i posypać startym serem. Smacznego!

3 komentarze:

Smacznego!