Trufelkowy świat

wtorek, 11 października 2016

Aromatyczne ciasto z pieczoną dynią

Uwielbiam jesienne klimaty, a przede wszystkim aromatyczne ciasta! Dzisiaj zapraszam na pyszne, z pieczoną dynią. 





Składniki:

1dynia hokkaido (ok 1kg)
1 szkl oliwy dobrej jakości (u mnie olej rzepakowy Semco)
1 szkl cukru brązowego
4 jajka
3 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 garście orzechów ulubionych
1 filiżanka rodzynek namoczonych w alkoholu
garść płatków migdałowych
dodatkowo:
oliwa
sól

Wykonanie:
Najpierw należy uszykować dynię.
Ostrym nożem odciąć ogonek oraz końcówkę z drugiej strony, podzielić dynię na cztery części i każdą cienko obrać. Pokroić na mniejsze części, wymieszać ręką z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Ostudzić i zmiksować blenderem na puree.
Oliwę z cukrem mieszać mikserem na średnich obrotach, następnie dodać stopniowo po jednym jajku, puree z dyni, przesianą mąkę, sodę, proszek i szczyptę soli cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy i rodzynki delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną, posypać obficie migdałami. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.








5 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię! Zrobiłam już zupę krem to teraz czas na ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda to ciasto, aż mam ochotę porwać kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy mozna wykonać to ciasto w wersji bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!