Składniki:
1dynia hokkaido (ok 1kg)
1 szkl oliwy dobrej jakości (u mnie olej rzepakowy Semco)
1 szkl cukru brązowego
4 jajka
3 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 garście orzechów ulubionych
1 filiżanka rodzynek namoczonych w alkoholu
garść płatków migdałowych
dodatkowo:
oliwa
sól
Wykonanie:
Najpierw należy uszykować dynię.
Ostrym nożem odciąć ogonek oraz końcówkę z drugiej strony, podzielić dynię na cztery części i każdą cienko obrać. Pokroić na mniejsze części, wymieszać ręką z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Ostudzić i zmiksować blenderem na puree.
Oliwę z cukrem mieszać mikserem na średnich obrotach, następnie dodać stopniowo po jednym jajku, puree z dyni, przesianą mąkę, sodę, proszek i szczyptę soli cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy i rodzynki delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną, posypać obficie migdałami. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Uwielbiam dynię! Zrobiłam już zupę krem to teraz czas na ciasto :D
OdpowiedzUsuńpolecam jest pyszne! :)
UsuńWspaniale wygląda to ciasto, aż mam ochotę porwać kawałek :)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :D
Usuńa czy mozna wykonać to ciasto w wersji bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńZaskoczył mnie bardzo pozytywnie ten przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń