Trufelkowy świat

poniedziałek, 25 lipca 2016

Polędwiczki w sosie porzeczkowym

Dzisiaj mam dla Was przepis z połączeniem mięsa i owoców.
Próbowałam już z brzoskwiniami, ananasem, jabłkami, pomarańczą, wiśniami, gruszkami.
Dzisiaj przyszedł czas na porzeczki! :)

Zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia Smaku


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa

oliwa
sól
pieprz
ulubione zioła
czosnek przeciśnięty przez praskę
Sos:
2 szkl obranych i opłukanych porzeczek czerwonych
4 łyżki cukru
5 łyżek wody


Wykonanie:
Polędwiczkę pokroić w plastry, obtoczyć w oliwie i przyprawach. Odstawić na godzinę.
Smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotować sos porzeczkowy.
Do garnka wrzucamy porzeczki, cukier i zalewamy wodą, gotujemy 10 minut pod przykrywką.
Całość podajemy z puree ziemniaczanym i np. gotowanym brokułem.
Smacznego! :)


3 komentarze:

Smacznego!