Trufelkowy świat

wtorek, 19 lipca 2016

Bułki z jagodami pod kruszonką - JAGODZIANKI

Dobry Wieczór! :)
Sezon na jagody w pełni (uwielbiam je pod każdą postacią!), dlatego w końcu zebrałam się w sobie i przygotowałam pyszne jagodzianki z mnóstwem pysznej kruszonki!
ZAPRASZAM!


 

Składniki:
Ciasto:
750 g mąki tortowej
100 g drożdży

1/2 szkl cukru
szkl ciepłego mleka

3 jajka
szczypta soli

1/2 kostki masła rozpuszczonego i przestudzonego
Nadzienie jagodowe:
1/2 litra jagód
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru brązowego
Kruszonka:
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
mąka (na oko)
Dodatkowo:
białko


Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, w który wsypać cukier, pokruszone drożdże, sól i podgrzane mleko.
Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie dodać jajka i przestudzone masło, urabiać ciasto 10 minut i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować nadzienie: jagody, bułkę tartą i cukier wymieszać.
Przygotować również kruszonkę, masło posiekać nożem, dodać cukier i mąkę - wymieszać, by powstał efekt suchego piasku.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wymieszać jeszcze raz i odrywać małe kawałki, które należy rozgnieść w ręce i rozpłaszczyć na stolnicy. Każdą nadziewać jagodami, zakleić, posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec (najlepiej zalepioną stroną do dołu) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut.
Smacznego!



2 komentarze:

Smacznego!