Dobry wieczór.
Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym.
Składniki:
mięso:
1 polędwiczka wieprzowa
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
sól
puree:
5 ziemniaków
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki musztardy DIJON, np. Develey
sos musztardowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki tortowej
1,5 szkl bulionu
1 łyżka musztardy DIJON, np. Develey
sól
pieprz
sok z cytryny
śmietana
koperek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą.
Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie usmażyć z obu stron na oleju wymieszanym z masłem.
Przygotować sos musztardowy.
Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo podlewać bulionem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać musztardę i przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, podlać śmietanką i wymieszać z koperkiem.
Na talerz wyłożyć puree, polędwiczki, całość polać sosem.
Smacznego!
u mnie dzisiaj podobny obiad ale sos chrzanowy :) smacznego :) :)
OdpowiedzUsuń