Trufelkowy świat

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ratatuj

Dobry wieczór,
za oknem zimno, buro, mokro...
Dlatego proponuję na rozgrzewkę pyszne, pożywne danie obiadowe - ratatuj :).
Danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo smaczne.
Zapraszam! :)



Składniki:
2 cukinie

1 bakłażan
2 pomidory obrane ze skórki
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
1 cebula posiekana
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa z oliwek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz w kulkach 
garść koperku
garść natki pietruszki
przyprawy:
oregano

zioła prowansalskie
cząber
sól 
pieprz
dodatkowo:
bagietka

szynka parmeńska

Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić wg uznania.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i czosnek, wymieszać i dorzucić cukinię, bakłażana, pomidory. Całość zalać pomidorami z puszki, dodać ziele, liść laurowy, pieprz w kulkach oraz zioła i dusić ok 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, koncentrat, sól i pieprz (jeśli jest potrzeba to dodatkowo zioła), zamieszać i dusić jeszcze ok 5-10 minut.
Bagietkę pokroić, posmarować masłem, ozdobić szynką parmeńską.
Ratatuja można podawać również z ryżem lub makaronem.
Smacznego! :)


1 komentarz:

Smacznego!