Trufelkowy świat

niedziela, 10 stycznia 2016

Sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Witam Kochani! :)
Chciałam Wam życzyć w tym Nowym Roku wszystkiego dobrego, żeby ten rok był lepszy niż poprzedni, mnóstwo smacznych chwil, zdrówka i miłości oraz spełnienia wszystkich Waszych postanowień i marzeń. :)
Moim postanowieniem i celem na ten rok jest zdrowe odżywianie (mam nadzieję, że się uda;)) oraz urządzanie mieszkania - tego już się nie mogę doczekać, szczególnie kuchni, do której zbieram już różne gadżety:). Wtedy na pewno będzie więcej pyszności i smacznych wpisów.
Dzisiaj zapraszam Was na pierwszy wpis w tym roku, zaczynamy zdrowo, sałatka z roszponką, kurczakiem i suszonymi pomidorami... Jest naprawdę pyszna! :)




Składniki:
3-4 garście roszponki (lub mix sałat, co kto lubi)
10 pomidorów koktajlowych
10 pomidorów suszonych
mozarella (u mnie małe kulki przekrojone na pół)
garść słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego uprażonego na patelni
pierś z kurczaka
ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe
zioła prowansalskie
bazylia
koperek
pietruszka
dodatkowo na dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy, u mnie Develey
szczypta: soli, pieprzu, cukru, bazylii, oregano
pół łyżeczki suszonej pietruszki
pół łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę


Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w kulkach, liści laurowych, odrobiny ziół prowansalskich i bazylii. 
Czas gotowania to ok 30-40 minut, w zależności od wielkości mięsa.
Do miski wrzucić roszponkę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę.
Ostudzoną pierś pokroić wg uznania, koperek i pietruszkę drobno posiekać - dodać do sałatki.

Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników.
Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami i polać dressingiem.
Podawać z ciemnym pieczywem.
Pysznie i zdrowo! :)

 




1 komentarz:

Smacznego!