Trufelkowy świat

niedziela, 24 stycznia 2016

Lasagne ze szpinakiem

Dobry Wieczór! :)
Choróbsko dopadło. Kaszel męczy, najbardziej wieczorem i rano od 5.00 :(.
Kupiłam inhalator, coś tam niby się rusza. Do tego fervex - ble nie lubię - syropek i jakieś tam tabletki, mam nadzieję że przejdzie, bo to już tydzień się ciągnie.
Weekend tak szybko zleciał, nie powinno tak być, że weekend w mgnieniu oka mija, a od poniedziałku do piątku się tak ciągnie. To nie sprawiedliwe. :(


Dobra koniec narzekania. Wygadałam się troszku.
Czas na przepis.
Dziś pyszna Lasagne ze szpinakiem.
Ja uwielbiam.



Składniki:
opakowanie makaronu typu lasagne

1 opakowanie świeżego szpinaku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
kilka garści startego parmezanu lub innego podobnego sera
kilka pomidorków koktajlowych
dodatkowo na beszamel:
2 łyżki masła

2 łyżki mąki tortowej
2 szkl mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Wykonanie:
Szpinak opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać stopniowo szpinak i dusić ok 10 minut.
Pod koniec dodać sól, pieprz i czosnek.
Przygotować naczynie żaroodporne - nasmarować oliwą lub masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Przygotować beszamel. Masło roztopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Dolać stopniowo mleko, ciągle mieszając na gładką masę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu obgotować krótko we wrzącej wodzie (ok 1 minuty każdy).

Na dno naczynia ułożyć 2-3 płaty makaronu,
Na to beszamel, szpinak i ser. I tak układać do wyczerpania się składników. :)
Na koniec można ułożyć pomidorki, a jak ktoś woli można je dodać po upieczeniu dania.
Gotową lasagne piec ok 35 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odczekać jeszcze 5 minut, aby nasza zapiekanka makaronowa się "zeszła".
Smacznego! :)




1 komentarz:

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)