Trufelkowy świat

czwartek, 12 listopada 2015

Pulpeciki w sosie koperkowym

Dzień dobry Kochani! :)
Aleee wolne dni szybko uciekają :(
Zleciały jak jeden dzień.. Ale byle dotrwać do jutra do 18.00 i znowu weekend :).
A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)).
Zapraszam!




Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta
2 szkl wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej)
mąka tortowa

pęczek koperku
sól
pieprz
szczypta majeranku 

Dodatkowo:
ugotowane i poduszone z masłem ziemniaczki  :)


Wykonanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na masełku, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Wlać 3 łyżki wywaru i garść bułki tartej. Wymieszać porządnie, jeśli jest potrzeba dodać więcej bułki lub wywaru.
Kiedy mięso jest gotowe, uformować małe kulki mielone i każdą obtoczyć w mące.
W garnku zagotować wywar i włożyć delikatnie mięso. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował.
Podawać z duszonymi ziemniakami.
Smacznego! :)




5 komentarzy:

  1. Ojej ale apetycznie wyglądają, a wywar jaki miałaś z kostki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wywar sama robiłam, ale śmiało można z kostki, jak ktoś nie ma czasu ;)

      Usuń
  2. Sos koperkowy! Jak dawno nie jadłam, narobiłaś mi ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Do tego buraczki (najlepiej te domowe) i pyszny, lekki obiad domowy - gotowy! Fajnie, że to bardzo sycące danie, ale szybkie w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!