Trufelkowy świat

wtorek, 17 listopada 2015

Krem z dyni

Hej!
Za nami poniedziałek, przed nami wtorek.. Byle szybko zleciało! :)
A ja mam dla Was pyszną i rozgrzewającą potrawę, idealna na takie deszczo-dni.
Zainspirowana przepisem na blogu Ostra na Słodko ugotowałam pyszny krem z dyni hokkaido.
W ogóle uwielbiam wszystko co dyniowe, ciasta, zupy, pierożki..
Zapraszam i miłego dnia! :)


Składniki:

1 mała dynia hokkaido (bez skórki i pestek)
1 cebula

starty świeży imbir
1 szkl mleka migdałowego
oliwa z oliwek, np. Develey
sól

pieprz
gałka muszkatałowa
odrobina soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
dodatkowo:
groszek ptysiowy

posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W garnku przesmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać dynię, podsmażamy jeszcze z 5-10 minut. Dodajemy ok 4 szkl wody, starty imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok 20 minut pod przykrywką. Trochę przestudzamy, dolewamy mleko migdałowe i miksujemy blenderem na gładki krem. Podgrzewamy i doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki! :)
Smacznego!



2 komentarze:

Smacznego!