Trufelkowy świat

poniedziałek, 9 lutego 2015

Pączki

 Hej! Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis, przepis na pyszne pączki.
Ja robiłam je po raz pierwszy i zainspirowałam się przepisem z bloga Ostra na słodko. Już nie raz kusiły mnie one na Jej blogu...

Tak więc wyciągnijcie wszystkie składniki, żeby miały temperaturę pokojową, zaciągnijcie rękawy i do roboty :).
Będzie naprawdę pysznie! :)





Składniki:
1 kg mąki tortowej

100 g drożdży
8 żółtek

2 całe jajka
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek cukru
100 g roztopionego masła
1/2 l mleka
szczypta soli
4 łyżki wódki
powidła lub dżem jagodowy np. "Twój Ogród"
olej do smażenia
cukier puder + cytryny i odrobina wody na lukier



Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Do miski wlać ciepłe mleko, dwie łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże.

Odstawić na 15 minut do garnka z gorącą wodą do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier waniliowy.
Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na jasną masę mikserem.
Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże i jaja. 

Wymieszać łyżką drewnianą, po czym wyrabiać ręką 10-15 minut.
Jeśli będzie się mocno kleić dodać odrobinę mąki.
Pod koniec wyrabiania dodać wódkę i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5-10 minut.
Odstawić na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie rozwałkować na ok 1,5 cm i wycinać szklanką kółka.
Układać je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć i odstawić na 40 minut.
W tym czasie rozgrzać mocno tłuszcz. 

Delikatnie wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Delikatnie ostudzone nadziewać za pomocą szprycy powidłami lub ulubionym dżemem.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
I gotowe :).
Pysznego tłustego czwartku! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!