Dzień doobry... :)
Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale obrączki już są, garnitur jest, na przymiarkę sukienki jestem umówiona, dzisiaj wybiorę zaproszenia i winietki...
A tak międzyczasie mam dla Was propozycję na pyszny obiad - bakłażan nadziewany pomidorami, papryką, kaszą jaglaną z pysznymi dodatkami.
Są chętni na pyszny i zdrowy obiad (lub kolację)?
Składniki:
1 bakłażan - wydrążony + miąższ
1 puszka pomidorów w puszce w całości
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
7-10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey
4-5 łyżek oliwy z oliwek np. Develey
zioła prowansalskie
2 łyżki octu z czerwonego wina, np. Develey
2-3 łyżki wina czerwonego
1 woreczek kaszy jaglanej ugotowany wg przepisu na opakowaniu
kawałek parmezanu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wydrążonego bakłażana wysmarować oliwą z dodatkami i wstawić do piekarnika na 8 minut.
Miąższ z bakłażana, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, podsmażać chwilę, dodać paprykę i miąższ z bakłażana, smażyć ok 7 minut, po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem ze sosem oraz oliwki. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać wino oraz ocet z czerwonego wina. Wymieszać. Kaszą jaglaną oraz farszem nadziać nasze bakłażany. Posypać startym parmezanem i zapiekać ok 5 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego:)
Ja to bym sie skusiła ! Wygląda apetycznie !;))
OdpowiedzUsuńpomocny wpis!
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia.
OdpowiedzUsuń