Trufelkowy świat

poniedziałek, 23 lutego 2015

Nadziewany bakłażan

Dzień doobry... :)
Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale obrączki już są, garnitur jest, na przymiarkę sukienki jestem umówiona, dzisiaj wybiorę zaproszenia i winietki...

A tak międzyczasie mam dla Was propozycję na pyszny obiad - bakłażan nadziewany pomidorami, papryką, kaszą jaglaną z pysznymi dodatkami. 
Są chętni na pyszny i zdrowy obiad (lub kolację)?

 

Składniki:
1 bakłażan - wydrążony  + miąższ

1 puszka pomidorów w puszce w całości
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
7-10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey
4-5 łyżek oliwy z oliwek np. Develey
zioła prowansalskie
2 łyżki octu z czerwonego wina, np. Develey
2-3 łyżki wina czerwonego
1 woreczek kaszy jaglanej ugotowany wg przepisu na opakowaniu
kawałek parmezanu

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wydrążonego bakłażana wysmarować oliwą z dodatkami i wstawić do piekarnika na 8 minut.
Miąższ z bakłażana, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, podsmażać chwilę, dodać paprykę i miąższ z bakłażana, smażyć ok 7 minut, po tym czasie dodać pokrojone pomidory razem ze sosem oraz oliwki. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać wino oraz ocet z czerwonego wina. Wymieszać. Kaszą jaglaną oraz farszem nadziać nasze bakłażany. Posypać startym parmezanem i zapiekać ok 5 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego:)




1 komentarz:

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)