Dzisiaj mam dla Was pyszny, prosty w wykonaniu obiad. Można kombinować wg upodobań. Zapiekanka, którą zainspirowała mnie gazeta "Sól i Pieprz" (grudzień 2014- styczeń2015), wyszła smakowita! Polecam...
A Święta coraz bliżej.. Co macie w planach przygotować? Ja właśnie zbieram inspiracje w głowie :).
A tymczasem zapraszam na zapiekankę.
Składniki:
8 małych ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 cebula posiekana drobno
200 ml śmietanki 12%
1 brokuł ugotowany i podzielony na różyczki
2-3 plastry szynki podwędzanej
sól
pieprz
opcjonalnie ser żółty
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Cebulę zeszklić na oliwie, zalać śmietaną i dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić na małym ogniu ok 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, Sos powinien zgęstnieć trochę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć ziemniaki z sosem śmietanowym, brokuła, pokrojoną w plastry szynkę i piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym. (Sprawdzić, czy ziemniaki na pewno są miękkie, jeśli tak, danie jest gotowe).
Smacznego! :)
Rewelacyjny pomysł :-) Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuń