Trufelkowy świat

czwartek, 11 września 2014

makaron z wędzonym łososiem i koperkiem

 Dzień dobry wszystkim. Właśnie znalazłam chwilkę, przy śniadanku i filiżance kawy z ekspresu, żeby podzielić się z Wami pyszną propozycją na obiad.
Już mamy czwartek, więc już z górki... Byle do weekendu! :)
A dzisiaj proponuję dla Was makaron z wędzonym łososiem, koperkiem i nutką bazylii.
Połączenie idealne. :)
Zapraszam!



Składniki:
250 g makaronu (np. Barilla)

1/2 cebuli
1 opakowanie wędzonego łososia (100 g)

1 śmietanka 18 % gęsta
pęczek koperku
kilka liści bazylii 
sok z cytryny
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek (np. Develey)

Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno pokroić, i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Dodać pokrojonego w kostkę łososia wędzonego, podsmażyć 3-4 minuty i wlać śmietanę.
Dodać do smaku listki bazylii, sok z cytryny, sól i pieprz.
Dusić 8-10 minut.
Dodać posiekany koperek, wymieszać z makaronem, jeszcze chwilę podgrzać.
Smacznego! :)



 

3 komentarze:

Smacznego!