Uwielbiam sezon na dynie :).
Dziś zapraszam na dyniowo-marchewkowe ciasto pełne ziarenek.
Pysznie i zdrowo! :)
Składniki:
5 jajek
1/3 szkl brązowego cukru
1/2 szkl miodu
3/4 szkl oleju
3 marchewki
1 szkl startej dyni
2 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego
1/2 szkl mieszanki ziaren "Euforia" Ziarenkowo
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki mielonych orzechów laskowych SKWORCU
Wykonanie:
Jajka ubić razem z cukrem, dodać olej,
miód.
Nadal ubijać.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem, imbirem, kardamonem i
nadal miksować na mniejszych obrotach.
Na koniec dodać drobno startą marchewkę, dynię i ziarna. Wymieszać łyżką delikatnie.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki, posypać migdałami i orzechami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, ok 45-50 minut.
Marchewka i dynia? Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDuuuużo karotenu :D
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA pomocnik już czeka na okruszki ;)