Trufelkowy świat

sobota, 26 lipca 2014

Sok jabłkowo-morelowy jak Kubuś

Hej, hej!
Dzisiaj mam dla Was orzeźwienie w postaci soku, który smakuje jak Kubuś.
Zamiast cukru - miód, same owoce i trochę wody.
Robiąc ten sok mamy napój i sorbet lub mus owocowy za jednym razem.
Gotowi?!
To zapraszam po przepis.


Składniki:
400 g jabłek
5 moreli
3 łyżki miodu
woda

Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić drobniej. Z moreli usunąć pestki, pokroić na mniejsze części.
Owoce wrzucić do garnka i zalać wodą, tak żeby tylko je zakryć, dodać 3 łyżki miodu. Gotować ok 15-20 minut na małym ogniu od zagotowania. Po tym czasie trochę przestudzić i całość zmiksować blenderem.
Powstały sok przecedzić przez sitko. Mus który zostanie zamrozić - wyjdzie pyszny sorbet!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam kubusia, najlepszy dla mnie to brzoskwiniowy I morelowy. Mysle ze przepis wykorzystam w najblizszej przyszlosci :) pycha.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!