Dzisiaj mam dla Was pyszny, lekki, nie za słodki torcik, który robiłam dla moich Przyjaciół: Basi i Dominika, którym jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego! :)
Użyłam do niego przyprawy SKWORCU do sernika, która zachwyciła mnie swoim zapachem, a później smakiem.
Fajną opcją są też mielone orzechy laskowe SKWORCU, które wykorzystałam do ciasteczkowego spodu.
Użyłam do niego przyprawy SKWORCU do sernika, która zachwyciła mnie swoim zapachem, a później smakiem.
Fajną opcją są też mielone orzechy laskowe SKWORCU, które wykorzystałam do ciasteczkowego spodu.
Składniki na spód:
100 g herbatników kakaowych
100 g herbatników kakaowych
100 g herbatników jasnych
80 g masła
1 białko
Składniki
pozostałe:
50 g żelatyny
½ szkl mleka
200 ml śmietany kremówki 36%
250 g borówek
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru pudru
400 g jogurtu typu grecki
200 g sera białego
3 łyżki przyprawy do sernika SKWORCU
Wykonanie:
Herbatniki zgnieść/zmiażdżyć wałkiem do ciasta (włożyć do
woreczka foliowego i rozwałkować na sypko), dodać orzechy i masło, ugnieść
ręką/łyżką, na koniec dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką. Piec 15
minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Żelatynę namoczyć w mleku. Odstawić.
W pierwszej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę,
odstawić. W drugiej zmiksować blenderem borówki, dodać sok z cytryny, 2 łyżki
cukru pudru, połowę jogurtu i połowę ubitej kremówki. Wymieszać.
W trzeciej misce zmiksować ser biały z pozostałym jogurtem, przyprawą do sernika, 4 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodać kremówkę i wymieszać łyżką.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu.
Połowę dodać do masy borówkowej, którą wyłożyć łyżką na spód ciasteczkowy (odstawić do lodówki aż stężeje się), drugą połowę dodać do masy jogurtowo-serowej, którą wyłożyć na owocową masę.
Schłodzić w lodówce, przed podaniem ozdobić owocami.
Można również zostawić odrobinę masy borówkowej, którą następnie można posmarować wierzch torciku lub ozdobić fioletowymi zygzakami.
W trzeciej misce zmiksować ser biały z pozostałym jogurtem, przyprawą do sernika, 4 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodać kremówkę i wymieszać łyżką.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu.
Połowę dodać do masy borówkowej, którą wyłożyć łyżką na spód ciasteczkowy (odstawić do lodówki aż stężeje się), drugą połowę dodać do masy jogurtowo-serowej, którą wyłożyć na owocową masę.
Schłodzić w lodówce, przed podaniem ozdobić owocami.
Można również zostawić odrobinę masy borówkowej, którą następnie można posmarować wierzch torciku lub ozdobić fioletowymi zygzakami.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń