Trufelkowy świat

poniedziałek, 28 lipca 2014

torcik borówkowo-jogurtowy



Dzisiaj mam dla Was pyszny, lekki, nie za słodki torcik, który robiłam dla moich Przyjaciół: Basi i Dominika, którym jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego! :)
Użyłam do niego przyprawy SKWORCU do sernika, która zachwyciła mnie swoim zapachem, a później smakiem.
Fajną opcją są też mielone orzechy laskowe SKWORCU, które wykorzystałam do ciasteczkowego spodu. 

Składniki na spód:  
100 g herbatników kakaowych

100 g herbatników jasnych

80 g masła


1 białko

Składniki pozostałe:

50 g żelatyny

½ szkl mleka

200 ml śmietany kremówki 36%

250 g borówek

2 łyżki soku z cytryny

6 łyżek cukru pudru

400 g jogurtu typu grecki

200 g sera białego





Wykonanie:
Herbatniki zgnieść/zmiażdżyć wałkiem do ciasta (włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować na sypko), dodać orzechy i masło, ugnieść ręką/łyżką, na koniec dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Żelatynę namoczyć w mleku. Odstawić.
W pierwszej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, odstawić. W drugiej zmiksować blenderem borówki, dodać sok z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, połowę jogurtu i połowę ubitej kremówki. Wymieszać.
W trzeciej misce zmiksować ser biały z pozostałym jogurtem, przyprawą do sernika, 4 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodać kremówkę i wymieszać łyżką.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu.
Połowę dodać do masy borówkowej, którą wyłożyć łyżką na spód ciasteczkowy (odstawić do lodówki aż stężeje się), drugą połowę dodać do masy jogurtowo-serowej, którą wyłożyć na owocową masę.
Schłodzić w lodówce, przed podaniem ozdobić owocami.
Można również zostawić odrobinę masy borówkowej, którą następnie można posmarować wierzch torciku lub ozdobić fioletowymi zygzakami.




2 komentarze:

Smacznego!