Trufelkowy świat

wtorek, 29 lipca 2014

Ciasto z nutką karobu

Hej! :)
Dzisiaj osłodzimy sobie trochę życie czekoladowo. Co Wy na to? :)
Pyszne, rozpływające się ciasto, z nutką karobu, kakaa naturalnego i dżemu węgierkowo-gruszkowego od Twojego Ogrodu.
Wyszło naprawdę pysznie!
Zapraszam...



Składniki:
200 g masła lub margaryny
4 jajka
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia u mnie SKWORCU
2 łyżki kakao naturalnego SKWORCU
1 czubata łyżeczka karobu SKWORCU
12 kostek gorzkiej czekolady
40 g dżemu węgierkowo-gruszkowego Twój Ogród


Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka zmiksować na kogiel mogiel z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao naturalne, karob, dżem i wymieszać mikserem.
Czekoladę posiekać. Na koniec dodać ubite białka oraz czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w temperaturze 170 stopni ok 30 minut.
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam styczności z karobem. Żałuję jeszcze bardziej jak patrzę na Twoje ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest, polecam, nawet do śniadania zalane mlekiem jak kakao :)
      A ciastem proszę się częstować :))

      Usuń
  2. Zdecydowanie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!