Trufelkowy świat

sobota, 31 maja 2014

Sos potrawkowy

Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony sos - sos potrawkowy robiony na bazie rosołu, masła i mąki, idealnie komponuje się z gotowanym mięsem, ryżem lub ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Zapraszam!



Składniki:
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki (ja użyłam mąki z cieciorki firmy SKWORCU)
2 szczypty soli selerowej firmy SKWORCU
3-4 chochle rosołu
sok z cytryny
pieprz świeżo mielony
śmietanka

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę z cieciorki, szybko mieszać.

Kiedy powstanie jednolita masa dodać rosół (cały czas mieszając).
Całość przyprawić solą selerową, sokiem z cytryny, pieprzem.
Na koniec dodać śmietankę.
Podawać z ryżem lub ziemniakami, gotowanym kurczakiem i groszkiem z marchewką.
Smacznego!








2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na sos nie próbowałam takiego. Czy można użyć do niego zwykłej soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można :)
      spróbuj naprawdę pyszny sos, ja najbardziej lubię właśnie z ryżem, marchewką z rosołu i gotowanym mięskiem :)
      Pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)

      Usuń

Smacznego!