Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony sos - sos potrawkowy robiony na bazie rosołu, masła i mąki, idealnie komponuje się z gotowanym mięsem, ryżem lub ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Zapraszam!Składniki:
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki (ja użyłam mąki z cieciorki firmy SKWORCU)
2 szczypty soli selerowej firmy SKWORCU
3-4 chochle rosołu
sok z cytryny
pieprz świeżo mielony
śmietanka
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę z cieciorki, szybko mieszać.
Kiedy powstanie jednolita masa dodać rosół (cały czas mieszając).
Całość przyprawić solą selerową, sokiem z cytryny, pieprzem.
Na koniec dodać śmietankę.
Podawać z ryżem lub ziemniakami, gotowanym kurczakiem i groszkiem z marchewką.
Smacznego!
ciekawy pomysł na sos nie próbowałam takiego. Czy można użyć do niego zwykłej soli?
OdpowiedzUsuńTak można :)
Usuńspróbuj naprawdę pyszny sos, ja najbardziej lubię właśnie z ryżem, marchewką z rosołu i gotowanym mięskiem :)
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)