Trufelkowy świat

środa, 26 marca 2014

Nachos z guacamole

Ajajaj jeszcze 4 razy do pracy, 4 dni do wyjazdu, do wyczekiwanego poniedziałku!:)
Już tak bardzo się doczekać nie mogę :).

Dzisiaj robiłyśmy z Karoliną nasz jeden z ostatnich wspólnych obiadów (Zostało nam w sumie 5 z poniedziałkowym).
Dlatego postanowiłyśmy zrobić coś innego, a zarazem bardzo dobrego.

Sos guacamole jadłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni, bo jest przepyszny! Do tego nachosy: takie domowe, pieczone w piekarniku, kukurydziane. Idealnie komponujące się z sosem guacamole.
Oj naprawdę polecam. Idealne na obiad, na przekąskę, na imprezę, na kolację, do filmu i na romantyczne spotkanie też idealne:).



Składniki na guacamole:
1 dojrzałe avocado
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku 
sok z połowy cytryny
papryczka chili (bez ziarenek)
estragon
sól
pietruszka zielona wg uznania

Wykonanie:
Avocado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. To samo zrobić z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki zmiksować razem blenderem. Schłodzić w lodówce.
Gotowe.



Składniki na nachos:
100 g mąki kukurydzianej

100 g mąki tortowej
3/4 szkl wody
4 łyzki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej

Wykonanie:
Mąkę kukurydzianą wymieszać z tortową. Dodać przyprawy. W garnku zagotować wodę z oliwą. Wrzącą polać mąki i szybko wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić do ostygnięcia na ok 10-15 minut.
Po tym czasie wałkować cienko ciasto i wycinać trójkąty. Lub to na co kto ma ochotę :)Gotowe nachosy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 13-15 minut.


Gotowe nachosy na ciepło lub na zimno podawać z sosem guacamole :)
Pyyysznie :)!





1 komentarz:

  1. świetne połączenie idealne do sobotniego wieczoru , winka i dobrego filmu:D

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!