Już tak bardzo się doczekać nie mogę :).
Dzisiaj robiłyśmy z Karoliną nasz jeden z ostatnich wspólnych obiadów (Zostało nam w sumie 5 z poniedziałkowym).
Dlatego postanowiłyśmy zrobić coś innego, a zarazem bardzo dobrego.
Sos guacamole jadłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni, bo jest przepyszny! Do tego nachosy: takie domowe, pieczone w piekarniku, kukurydziane. Idealnie komponujące się z sosem guacamole.
Oj naprawdę polecam. Idealne na obiad, na przekąskę, na imprezę, na kolację, do filmu i na romantyczne spotkanie też idealne:).
Składniki na guacamole:
1 dojrzałe avocado
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
papryczka chili (bez ziarenek)
estragon
sól
pietruszka zielona wg uznania
Wykonanie:
Avocado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. To samo zrobić z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki zmiksować razem blenderem. Schłodzić w lodówce.
Gotowe.
Składniki na nachos:
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki tortowej
3/4 szkl wody
4 łyzki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
Mąkę kukurydzianą wymieszać z tortową. Dodać przyprawy. W garnku zagotować wodę z oliwą. Wrzącą polać mąki i szybko wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić do ostygnięcia na ok 10-15 minut.
Po tym czasie wałkować cienko ciasto i wycinać trójkąty. Lub to na co kto ma ochotę :)Gotowe nachosy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 13-15 minut.
Gotowe nachosy na ciepło lub na zimno podawać z sosem guacamole :)
Pyyysznie :)!
świetne połączenie idealne do sobotniego wieczoru , winka i dobrego filmu:D
OdpowiedzUsuń