czwartek, 7 lutego 2013
ZUPA MARCHEWKOWA
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
1/2 kg marchewek - obranych i grubo pokrojonych
4 ziemniaki - obrane i grubo pokrojone
1 cebula - drobno pokrojona
1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona
pęczek pietruszki - drobno pokrojonej (zostawić kilka gałązek do ozdobienia zupy)
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
1,5 litra bulionu warzywnego (ugotować wcześniej - 6 szklanek wody - zagotować - dodać 3 kostki "bulion warzywny" i gałązkę pietruszki - gotować ok 10 minut)
sól, pieprz
śmietana - do ozdoby
Marchewkę, ziemniaki, ceublę, gałązkę selery, pietruszkę podsmażyć na oliwie, w dużym rondlu, na średnim ogniu - ok 10-15 minut - mieszając.
Następnie dodać czosnek. Warzywa przekładamy do naszego bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut.
Po tym czasie odcedzić zupę. Warzywa trochę ostudzić i zmiksować aż będzie jednolita masa (można zwykłym mikserem na niskich obrotach). Dodawać stopniowo zupę i mieszać trzepaczką lub mikserem.
Całość przelewamy do garnka i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorącą.
Kiedy gotowa zupa jest już na talerzu dolewamy troche śmietanki i łyżeczką robimy wzorek, a na środek dodajemy gałązkę pietruszki.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam zupę marchewkową ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń