Trufelkowy świat

czwartek, 7 lutego 2013

ZUPA MARCHEWKOWA




Do przygotowania zupy potrzebujemy:

1/2 kg marchewek - obranych i grubo pokrojonych

4 ziemniaki - obrane i grubo pokrojone

1 cebula - drobno pokrojona

1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona

pęczek pietruszki - drobno pokrojonej (zostawić kilka gałązek do ozdobienia zupy)

2 ząbki czosnku - zmiażdżone

1,5 litra bulionu warzywnego (ugotować wcześniej - 6 szklanek wody - zagotować - dodać 3 kostki "bulion warzywny" i gałązkę pietruszki - gotować ok 10 minut)

sól, pieprz

śmietana - do ozdoby



Marchewkę, ziemniaki, ceublę, gałązkę selery, pietruszkę podsmażyć na oliwie, w dużym rondlu, na średnim ogniu - ok 10-15 minut - mieszając.

Następnie dodać czosnek. Warzywa przekładamy do naszego bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut.

Po tym czasie odcedzić zupę. Warzywa trochę ostudzić i zmiksować aż będzie jednolita masa (można zwykłym mikserem na niskich obrotach). Dodawać stopniowo zupę i mieszać trzepaczką lub mikserem.



Całość przelewamy do garnka i doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gorącą.

Kiedy gotowa zupa jest już na talerzu dolewamy troche śmietanki i łyżeczką robimy wzorek, a na środek dodajemy gałązkę pietruszki.



Smacznego ;)

2 komentarze:

Smacznego!