Dobry, dobry Dzień ! :)
Tak przeglądam, patrzę... A nie podzieliłam się jeszcze z Wami przepisem na pizzę! :)
Z powodu sesji i braku czasu na gotowanie, podzielę się tym co robiłam przed sesją :).
Najbardziej pizzę lubi moja Mama, która zawsze jak wracam z Poznania do Szamotuł mówi do mnie: "Darcia, Kiedy zrobisz pizzę? Może zrobimy jutro na obiad? Tak dawno nie jadłam! :)". No i na następny dzień jest pizza. Tata i Przemek zadowoleni też są. :)
Tak więc po mojej sesji, kiedy już wszystko zdam, pierwszy obiad to będzie pizza;).
Potrzebujemy:
3 szklanki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jajko do posmarowania brzegów
ok pół kostki drożdży
Wykonujemy bardzo prosto: mąkę przesiewamy dodajemy sól i cukier, oliwę, drożdże - które kruszymy - i wodę. Ugniatamy ok 10 minut, jeśli ciasto się mocno klei dodajemy troszkę mąki. Ciasto powinno być elastyczne.
Blachę z piekarnika smarujemy oliwą i obsypujemy maką. Nasze ciasto wykładamy na całą blachę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ustawiamy piekarnik na 230 stopni (u mnie to funkcja pizza).
Ciasto nam chwilę delikatnie podrośnie na blaszy, a my w tym czasie robimy sos na posmarowanie ciasta.
Potrzebujemy:
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku rozgniecione
sól
cukier
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
Wszystko razem mieszamy i smarujemy ciasto!
Ja do mojej pizzy dodaje:
2 kostki sera żółtego - stary oczywiście
pieczarki - wcześniej obrane, pokrojone i podsmażone z cebulką
szynka - wg uznania - pokrojona w kostkę lub w plasterki
papryka - pokrojona w kostkę lub w paski
Opcjonalnie można dodać też oliwki, kawałki kurczaka podsmażone w przyprawie giros, salami , itp.
Pieczemy 10-12 minut.
I smacznego! :)
Do pizzy robię zawsze sos czosnkowy:
Gęstą śmietanę mieszam z odrobiną majonezu, do tego 3-4 ząbki czosnku (rozgniecione), sól, pieprz...
Smaczności ! :)
dobra pizza nie jest zła:)
OdpowiedzUsuńWitam. Uwielbiam domowe pizze, więc z ogromną przyjemnością wypróbowałam Twój przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne, podobnie jak sos pomidorowy. Przejmuję Twój patent, mój nie był wystarczająco dobry. Do pizzy dodałam podsmażone pieczarki, cebulkę, wędlinę i ser żółty. Do tego oczywiście sos czosnkowy - pychotka. Na degustację zaprosiłam koleżankę, ledwie się ode mnie wyturlała :) więc pozytywy nie tylko ode mnie. Polecam każdemu, kto lubi eksperymentować i wypróbować nowe wersje tego domowego smakołyku :) Ja się nie zawiodłam. Pozdrawiam Kasia Madej-Stasiak / czarrna@vp.pl
OdpowiedzUsuńSposobów na pizzę jest mnóstwo - ważne jednak, żeby podążać wg. określonych zasad - produkty muszą być najświeższe, a ciasto - jak najcieńsze.
OdpowiedzUsuń