Trufelkowy świat

wtorek, 5 lutego 2013

PIZZA

Dobry, dobry Dzień ! :)

Tak przeglądam, patrzę... A nie podzieliłam się jeszcze z Wami przepisem na pizzę! :)
Z powodu sesji i braku czasu na gotowanie, podzielę się tym co robiłam przed sesją :).

Najbardziej pizzę lubi moja Mama, która zawsze jak wracam z Poznania do Szamotuł mówi do mnie: "Darcia, Kiedy zrobisz pizzę? Może zrobimy jutro na obiad? Tak dawno nie jadłam! :)". No i na następny dzień jest pizza. Tata i Przemek zadowoleni też są. :)


Tak więc po mojej sesji, kiedy już wszystko zdam, pierwszy obiad to będzie pizza;).







Potrzebujemy:

3 szklanki mąki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

jajko do posmarowania brzegów

ok pół kostki drożdży

Wykonujemy bardzo prosto: mąkę przesiewamy dodajemy sól i cukier, oliwę, drożdże - które kruszymy - i wodę. Ugniatamy ok 10 minut, jeśli ciasto się mocno klei dodajemy troszkę mąki. Ciasto powinno być elastyczne.

Blachę z piekarnika smarujemy oliwą i obsypujemy maką. Nasze ciasto wykładamy na całą blachę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Ustawiamy piekarnik na 230 stopni (u mnie to funkcja pizza).

Ciasto nam chwilę delikatnie podrośnie na blaszy, a my w tym czasie robimy sos na posmarowanie ciasta.

Potrzebujemy:

pół słoiczka koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku rozgniecione

sól

cukier

zioła prowansalskie

bazylia

oregano

Wszystko razem mieszamy i smarujemy ciasto!



Ja do mojej pizzy dodaje:

2 kostki sera żółtego - stary oczywiście

pieczarki - wcześniej obrane, pokrojone i podsmażone z cebulką

szynka - wg uznania - pokrojona w kostkę lub w plasterki

papryka - pokrojona w kostkę lub w paski





Opcjonalnie można dodać też oliwki, kawałki kurczaka podsmażone w przyprawie giros, salami , itp.



Pieczemy 10-12 minut.

I smacznego! :)



Do pizzy robię zawsze sos czosnkowy:

Gęstą śmietanę mieszam z odrobiną majonezu, do tego 3-4 ząbki czosnku (rozgniecione), sól, pieprz...


Smaczności ! :)

3 komentarze:

  1. Witam. Uwielbiam domowe pizze, więc z ogromną przyjemnością wypróbowałam Twój przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne, podobnie jak sos pomidorowy. Przejmuję Twój patent, mój nie był wystarczająco dobry. Do pizzy dodałam podsmażone pieczarki, cebulkę, wędlinę i ser żółty. Do tego oczywiście sos czosnkowy - pychotka. Na degustację zaprosiłam koleżankę, ledwie się ode mnie wyturlała :) więc pozytywy nie tylko ode mnie. Polecam każdemu, kto lubi eksperymentować i wypróbować nowe wersje tego domowego smakołyku :) Ja się nie zawiodłam. Pozdrawiam Kasia Madej-Stasiak / czarrna@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Sposobów na pizzę jest mnóstwo - ważne jednak, żeby podążać wg. określonych zasad - produkty muszą być najświeższe, a ciasto - jak najcieńsze.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!